Fashion and commercial Studio | Tobias Björkgren
Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

2010 Årskrönika - Första året som fotograf

tackkort 2010

Idag när jag suttit min första dag i min fotostudio på Lovisagatan 6 kan jag knappt tro att det knappt är 9 månader sedan jag startade min resa som heltidsfotograf.

Tillbakablick

Det var den 1:a april 2010 och jag hade precis avslutat min tjänst hos Ung Pirat som förbundssekreterare. Vad som nu stod för dörren var en helt öppen värld, en värld av eget företagande, en värld där jag kunde bestämma helt och hållet min arbetstid, min arbetsplats. En tid med ansvar där mina inkomster är ett direkt resultat från mina egna prestationer. Ett av mina första uppdrag kom från pr-konsulten Brit Stakston, en bekant via sociala medier. Brit skrev just då en bok om Politik och just Sociala medier. Ett uppdrag som visade sig vara en väldigt bra språngbräda in till porträtt-och reportagevärlden.

Livet kändes på topp, i princip alla jag fotograferade till boken beställde varsitt exemplar av porträtten. Än idag ser jag att Maria Ferm har sin som header på sin blogg och som profilbild på Facebook . Porträttet på Jocke Jardenberg har fått fler än 20 positiva kommentarer  och den på Fredrick Federley köptes dessutom av 2010 års Pridetidning.

Efter de personliga framgångarna kring bokfotograferingen tog jag kontakt med Jonas Morian, redaktör på makthavare.se och undrade ifall de behövde en fotograf under poltikerveckan i Almedalen. Efter en kortare titt på min portfolio var jag fotograf och bildredaktör på denna nättidning. Jag har så mycket att tacka Makthavare  för, och alla underbara människor i redaktionen, att jag inte ens vet vart jag ska börja. Om jag kunde skulle jag ge världen till er alla!

Snöbollseffekten

Det ena uppdraget ledde till det andra och under 2010 hade jag äran att få jobba för bland annat Internetworld, Stiftelsen .SE, Fjällräven, MSL Nordic samt Fastighetsägarna Sverige för att nämna några. Jag har blivit publicerad i KING, Elle Mat & Vin, GQ, Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet.

Full fart framåt

Nu när kalendern är inne på 2011 känns det därför helt fantastiskt att jag får dela en underbar studio med två så talangfulla fotografer som Pavel Maira och Joakim Bergström. Vi är 3 fotografer med olika stil och inriktning som alla kan fungera som bollplank, kritiker och affärsutvecklare för varandra. Ett av projekten som kommer lanseras inom kort är en uthyrningsverksamhet. I korthet kommer vi att hyra ut våra två studiolokaler de tider då vi inte använder dessa.

Mål för 2011

Det är början av mitt år och jag vill passa på att stolpa upp några mål för min verksamhet.

  • Att fotografera minst en kundtidning.
  • Att få fotografera material till minst en årsredovisning.
  • Att fotografera företagsporträtt till ett företag med kontor i flera städer.
  • Att bibehålla min beläggning som jag haft sedan den 1 oktober 2010.
  • Att öka snittantalet besökare på tobiasbjorkgren.se till minst 100 unika besök/dag.
  • Att gå med i ett affärsnätverk eller branschorganisation.

Några är enklare och andra kommer att ta mer tid och kraft, men jag kommer att jobba hårt för att alla dessa ska uppnås under årets gång!