Fashion and commercial Studio | Tobias Björkgren
Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

Årskrönika 2012 - Ett år av utveckling

året-2012

en del mitt 2012 i bilder

Skulle jag summera mitt 2012 med ett enda ord så är det "utveckling". Om 2011 lade grunden för min karriär så var 2012 det året då jag utvecklats som mest. Även privat passar utveckling som ledord, då min civilstatus tog steget från att vara förlovad till en gift man, med min underbara fru Caroline.

Utbildning

Jag gick två kurser, dels David Bichos ljuskurs, som jag varmt rekommenderar till de som vill ha en riktigt djup förståelse för ljussättning och ändrade mitt förhållningssätt kring ljus. Sedan även en kortare retuschkurs hos Molanders där jag framförallt blev mycket mer effektiv i min efterbehandling.

Utrustning

Under årets första kvartal gjorde jag det läskigaste man kan göra i en liten verksamhet, jag tog en risk som om jag misslyckas kan sätta min verksamhet i konkurs. Jag tecknade ett leasingavtal på 3 år för en mellanformatsutrustning. Att binda upp sig i ett avtal som sträcker sig längre än jag varit yrkesverksam är otroligt läskigt. Men så här snart ett år in, så verkar det som att det lönat sig.

Nätverk

2012 träffade jag otroligt många duktiga modeller, stylister och makeupartister. Jag har haft några otroligt duktiga praktikanter och mött inspirerande fotografer.

Lokal

Min studio påbörjade sin omvandling till att bli en nätverksbyggande plats med fler kontorsplatser och bättre möjligheter för att bygga kreativitet. Kring denna omvandling har vi även lagt grunden för fotostudion.se som vi lanserar snart under 2013.

Måluppfyllning

Angående de mål som jag satte uppe i början av 2012, där mode och produktbilder låg i fokus, hur har det gått med deml?

Att få minst två publicerade och betalda modeuppdrag antingen av magasin eller av andra aktörer inom mode-och reklambranschen under 2012.

Under året blev jag en av de få utvalda att publiceras i PhaseOnes exempelgalleri. Jag blev publicerad på Fstoppers.com, en av världens största fotosidor och flertalet av mina projekt togs upp på profoto.com som dessutom anlitade mig för att testa deras nya serie med softboxar.

Jag fick även äran att vara med och fotografera ett nytt smyckesmärke med både produkt och modellbilder. Som osökt för mig in på nästa mål.

Att få minst två uppdrag gällande produktfotografering under 2012.

Förutom Arma Ferre vars smycken jag fotograferade så, fotograferade jag även Odeurs nya t-shirtkollektion ODR. Även om den senare gränsar lite väl mycket till modebild.

Jag ska söka upp minst en kund som varje eller varannan månad är i behov av fotografering.

Det här är målet som jag helt missade, jag initierade kanske tre möten med olika potentiella kunder, och det är något jag får jobba på under 2013.

Nu har jag snabbt skummat på ytan av mitt 2012 och det är dags att rikta blickarna framåt mot ett ytterst spännande 2013.