Fashion and commercial Studio | Tobias Björkgren
Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

Åsa Schmalenbach - artistporträtt med rökgranater och en gammal bil

Åsa Schmalenbach

Vad får man om man blandar en gammal Oldsmobile, en sing & songwriter och färgade rökgranater med strålande sol och tre Profotoblixtar ute i Stockholms skärgård? Jag testade och kom fram till det här.

Artisten och låtskrivaren Åsa Schmalenbach kontaktade mig för att fotografera nya pressbilder inför kommande albumsläpp i höst. Vi hade ett förmöte där jag förklarade en idé om att använda rökgranater i bakgrunden ute i en skogsmiljö. Först trodde jag att Åsa skulle tycka att idén var lite för extrem men hon tände genast till på tanken eftersom hon ville ha något med lite sting i.

Asa_Schmalenbach_CF003497-8bit.jpg

Innan vi kunde sätta igång att fotografera kontaktade jag brandmyndigheten för att ta reda på vilka regler och tillstånd som eventuellt skulle behövas för att använda rökeffekter i urban miljö. Reglerna verkade ganska simpla, anmäl till brandmyndigheten cirka 30 minuter innan du skall använda granaterna, så att du slipper åka på utryckningsavgift à 10 000kr. När du sedan är klar så ringer du igen och meddelar detta.

Asa_Schmalenbach_CF003405.jpg

Nu gjorde jag detta ute på Ljusterö vid en plats där det inte är mycket förbipasserande, ska man göra detta inne i centrala Stockholm kan det vara bra att även kontakta polisen och eventuell fastighetsförvaltare eller länsstyrelsen. Detta kan givetvis variera från ort till ort.

Rent visuellt använda jag mig av tre blixtar, varav jag monterat ett blått färgfilter på ena blixten för att ge en blå kall ton i skuggorna. På vissa av bilderna har jag även diffuserat solen för att få lite mer kontroll på ljuset.

Stort tack till Makeupartist Jenny Uhlin för makeup och hår och till Rodebjer för lån av grymma kläder samt min svärmors granne för lån av bil.