Fashion and commercial Studio | Tobias Björkgren
Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

Direktör Nyfiken

Att fotografera reklambilder åt en restaurang, utan att fotografera mat. Det var uppdraget som jag och min fru tog oss ann denna sommaren. Vi skapade ett koncept åt den nyöppnade restaurangen Direktör Nyfiken, som skulle fånga essensen av restaurangen utan att visa på några specifika rätter.

Vi skapade ett koncept av bilder fotograferade ovanifrån, som skulle knyta an till restaurangens läge i Hällevik, en gammal fiskeby med anor långt bak i tiden. En känsla av att vara på en resa, att upptäcka något nytt och oväntat, samt en känsla av ett gediget hantverk.

Alla bilderna är i princip fotograferade på samma sätt. Min kamera, en PhaseOne 645DF med IQ140 bakstycke, rakt ovanför miljön som vi fotograferar. Kameran sitter fint på ett Gitzo systematic stativ av större sort, vi har en diffussionsduk, Sunswatter Pro från Sunbounce på ett c-stand med rejäla sandsäckar, safety first! som jämnar ut solljuset. Sen har vi ett Profoto B2 kit, med en OCF Snoot. som ger oss en punktbelysning, så att vi kan kontrollera vilka delar i bilden som får ljus på sig.

B2 blixtarna är mitt senaste inköp och är riktigt behändigt. Jag fick möjligheten att testa B2-kitet på en fotografering i våras och det gjorde att jag blev väldigt intresserad av systemet, men lite orolig att blixtarna var lite svaga. 

Allt får plats i en axelväska och väger som en standard datorväska med lite innehåll. Det är otroligt vad utveckligen går framåt. För några år sedan fick jag tag på ett Profoto 7B kit i en plastkomposit-väska som i ett kit vägde över 20kg. Visserligen var den 4 gånger så stark som mina nya B2or men jag skulle aldrig ha orkat släpa på de blixtarna för att fotografera det här projektet.

Angående min oro att blixtarna inte skulle räcka till så resonerade jag så här. Skulle de inte räcka till så får jag hyra det jag då skulle behöva, även om man vill så kan man inte äga allt för alla situationer.