Fashion and commercial Studio | Tobias Björkgren
Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

Porträtt på en avelshingst

En ståtlig häst kan väl tyckas vara en av de enklare sakerna att fotografera, placera hästen framför ett skynke eller en vägg och knäpp av en bild. Men riktigt så enkelt är det inte, det är många element som ska klaffa.

När man fotograferar bilder för avel så handlar det om att framhäva hästens egenskaper, posen med bakbenen är till för att accentuerar formen på rumpa och ben. Halsen ska vara högt upp och huvudet tittandes framåt och gud nåde dig om öronen inte pekar framåt också.

För att uppnå alla delarna för en korrekt bild så tar man till flera knep för att få hästen att intressera sig av just personen framför den. Prasslande med påsar, göra läten med händer och knäppa med fingrar, eller banka på en kastrull.

Just Touchdown, eller "Lasse" var trots sin ringa ålder på 3 år en otroligt lugn häst, nästan för lugn i det här fallet, det krävdes en del försök för att hans öron skulle vara riktade framåt och inte någon annanstans.

För att ha så stor frihet i fotograferandet av så här stora djur så är stora ljuskällor och kraftfullt blixtljus att rekommendera. Jag använde mig av två batteripack från Profoto. Ett nyare Pro B4 1000ws och ett äldre Pro B3 1200ws och till det 3 stycken Pro huvud. Som ljusformare använde jag mig av en Profoto Giant 210, en Broncolor Para 133 och en Profoto Magnum.

Under fotografering så använde jag Giant 210 som ett allmän ljus och Para 133 som mitt accent ljus till bogen. Magnum reflektorn kastar ett ljus som separerar hästen från bakgrunden.

Kamera är PhaseOne 645DF med IQ140 digitalt bakstycke, objektivet vi använde var Mamiya AF 150mm.