Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

Test: Profoto Daylight 400 Air och Cine reflector LITE

BTS_Profoto_daylight_400_DSC4300.jpg

För några veckor sedan surfade jag in på Profotos sida för att länka till lite prylar som jag vanligtvis gör, och förvånades när jag såg att de listat en ny "lightversion" av sin Cine-reflektor. Jag lade upp en skärmdump på Twitter och fick först ingen respons. En stund senare fick jag ett e-postmeddelande där Fredrik på Profoto undrade om jag ville testa den nya reflektorn tillsammans med ytterligare en ny produkt som de i dag (måndag) lanserar med buller och bång.

Profoto har två olika lamptyper som är anpassade för film, Pro Daylight och Pro Tungsten.  Som namnet avslöjar så är det olika färgtemperatur på ljuset som lamporna avger. Och eftersom  det är komplicerat att fixa stabilt dagsljus så kostar det också betydligt mer och dessa behöver en extern enhet som kallas ballast.

Fram tills nu har Profoto bara haft ett alternativ på dagsljussidan och det är Daylight 800. En lampa på 800w med en ballast. Det de nu lanserar är två ytterligare modeller, en 200w och en 400w med en ny, mindre ballast som passar till bägge lampor. Jag tänker inte gå in på något tekniskt (för det kan jag inte) utan jag tänker snarare prata om hur det är att fotografera med fast ljus i stället för blixt.

Jag fick låna en 400w lampa och en Cine-LITE-reflektor med ett linskit på fem olika effektlinser. Jag hade bara två dagar på mig att testa lampan, så för att ge en så rättvis bedömning av både Cine-reflektorn och nya Daylight-lamporna satte jag upp en stillebenfotografering av nötter som jag fått från Bar-Deli.

Jag har gjort testet i två delmoment. Ett där jag har en och samma inställning på både kamera och ljuskällan. Sedan har jag testat de olika linserna i Cine-produktionskitet. Detta för att se skillnad i ljusstyrkan med de olika linserna.

I det andra testet har jag försökt att få liknande exponering med kameran vid varje lins och därmed kunnat se skillnad på varje lins ljuskaraktär.

Det finns fem stycken linser i Profotos "Production kit" + ett diffusionsfilter.

  • Fresnel
  • Narrow Spot
  • Medium Flood
  • Wide Flood
  • Super Wide Flood

Alla linserna har sin karaktäristiska ljusspridning och ljusintensitet som jag förhoppningsvis kan ge ett smakprov på i bildserierna nedan.

Test av hur Production-kit-linserna påverkar ljusstyrkan

Komposition med Profoto Daylight 400 och Cinema Production kit

Test av hur Production-kit-linserna påverkar ljusspridningen

Komposition med Profoto Daylight 400 och Cinema Production kit

Cine-reflektor med produktionskit

Jag har tidigare testat den vanliga Cine-reflektorn under min fotografering på Scandic Grand Central. Det var väldigt klumpigt och tog stor plats i den för övrigt stora packningen. Att de nu lanserat en modell utan eget stativfäste och handtag gör att det blir betydligt lättare att packa med i en väska. Det som är så härligt med Cine-reflektorn och linserna är hur enkelt det är att ändra karaktären på ljuset som visas ovan. Och för 20 000 kronor för ett komplett-kit, får man väldigt mycket variation för pengarna.

Att fotografera med Pro Daylight

Den största behållningen jag har från att ha fotograferat med dagsljus är hur man ändrar ljusförhållandet genom att ändra kamerainställningen i stället för att ändra ljusstyrkan. Vill du ha mer ljus, öka slutartiden, mindre ljus, minska slutartiden.

Det andra trevliga med dagsljus är hur du enkelt ser hur olika reflekterande ytor påverkar din bild. I bilderna ovan har jag två vita ställbara väggar som kapslar in mina objekt, och sedan en vit skärm för att lyfta in lite mer ljus på nötterna som ligger på skivan. När man arbetar med blixt kan detta vara svårt att se, exakt hur mycket ljus som dessa skärmar ger, men här med dagsljuslamporna är det en direkt feedback som man enkelt anpassar.

En negativ sak med dagsljuslampor är att det för stillbild krävs högre ISO, eller längre slutartider, jämfört med blixtar med samma angivna watt-tal, för att få samma ljusstyrka. För stilleben är det inte så stort problem men att fotografera rörligt objekt blir en svår uppgift på mellanformat då du behöver gå upp i ISO 800 för att få en välexponerad bild

Att det billigaste kittet med en ProDaylight 200 och ballast kostar strax över 30 000 kronor, gör att det blir en tung investering om man behöver flera ljuskällor. Men för en stillbildsfotograf som ska gå över till att filma och redan har en massa profoto-reflektorer så kan jag inte annat än att rekommendera ett inköp.