Fashion and commercial Studio | Tobias Björkgren
Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

Vad ska man göra när kameran samlar damm i ett skåp?

Jag har under ett tag nu funderat kring min användning av kameror. Enda sedan jag köpte  mig en mellanformatskamera (PhaseOne 645DF, IQ140), så har min småbildskamera (Nikon D700) fått stå i skymundan, nästan varje uppdrag fotograferar jag med en mellanformatskamera och allt personligt fotograferar jag med min iPhone. Faktum är att jag långt oftare fotograferar med min iPhone än någon annan kamera. Varför, kan man fråga sig? Den största anledningen till att min iPhone används oftare än min Nikon är helt klart att den alltid finns närvarande, och inte belastar mina axlar att ta med sig, en Nikon D700, med ett fast 35mm eller 50mm objektiv väger en del.

Att PhaseOne ersätter Nikon D700 är helt klart på grund av den överlägsna bildkvaliten som den större sensorn och högre upplösningen ger mig. Och de uppdrag som jag mestadels gör bär jag ändå med mig ljus och flera objektiv så att jag behöver iallafall en rullväska eller två, så då spelar vikten mindre roll.

Vad är då lösningen på detta problem. En kamera som inte är så tung och otymplig som min Nikon men som ger bilder man fortfarande kan använda i kommersiella sammanhang.

Testar en brygga mellan iPhone och Nikon

Idag tittar jag på två olika läger. Fujifilm och Olympus. Båda har gjort sin tolkning små proffskameror. Fuji X-Pro 1, Fuji X100s och Fuji XE-1 mot Olympus OM-D. Det är mellan dessa jag står och väger. Vågar man ersätta ett Nikonsystem med någon av dessa för att vinna smidighet över PhaseOne och bildkvalitet och snabbhet över iPhone? Bägge läger verkar ha sina för- och nackdelar.

För att kunna avgöra detta gjorde jag vad varje prylnörd gör, jag gick och köpte mig en Fujifilm X100s. En liten kamera med ett fast objektiv som motsvarar 35mm i småbild. Än så länge har jag bara hunnit med att använda den under påskhelgen.Men än så länge verkar det lovande, förutom att min råkonvererare CaptureOne 7 inte stödjer filerna än, så jag måste använda lightroom.