Fashion and commercial Studio | Tobias Björkgren
Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

Varför byter jag till Squarespace?

Screenshot 2014-02-04 17.01.18.png

Under hela min tid som fotograf och även innan dess, så har jag alltid använd wordpress som plattform, antingen via deras egna community wordpress.com eller som på den här sidan, en egen wordpress-installation. Det har varit det bästa av två världar. Den är relativt enkal att förstå men även kraftfullt och mångsidigt.

Men efter ett tag så inser man vad det är för funktioner man använder och när man i en visuell bransch hela tiden vill se ren och fräsch ut så kan ett temabyte eller lite ändringar i designen vara bra för ens varumärke och framförallt för ens egna ögon.

Jag var extremt nöjd med min tematillverkare Graphpaperpress, och temat Sidewinder. Men när jag ville byta tema, så stötte jag på ett problem som jag inte hade räknat med

Varför ska det vara meckigt att byta tema inom samma tillverkare?

När jag nu tänkte byta tema, till ett tema som skalar bättre och visar större bilder stötte jag på patrull. Med det nya temat var jag tvungen att ladda upp alla bilder om igen i nya större storlekar. Okej då, tänkte jag eftersom jag ändå behövde uppdatera bildvisningen för retina skärmar.

Men då tematillverkaren även ändrat hur både gallerisystemet och bloggvisningen var uppbyggd så insåg jag att ett arbete som kanske låg på 5-8 timmar för ett byte numera skulle ta mellan 1 - 2 veckor att åtgärda (för mig då jag inte är kodare).
 

Squarespace blev min räddning

Så min lösning blev att titta på andra plattformar. Jag hade redan hört mycket gott från både min studiokollega Morgan Hassel och min fotografkompis Stefan Tell så tänkte jag att jag skulle testa.

Efter att ha tittat runt på de olika teman de använder som grunder, så fastnade jag för ett tema som ändå låg nära mitt nuvarande, men ändå hade en lite fräschare look.

Screenshot 2014-02-04 17.03.29.png

Några plus med Squarespace

Alla teman är förberedda för retina-skärmar.

Alla teman är skalbara för mobiler

De är extremt enkla att redigera

Det går fortfarande att sökmotoroptimera på ett enkelt sätt

Ett stort plus från en som bloggat på wordpressplattform tidigare är att det är superlätt att importera hela sin wordpress-sida direkt in i squarespaces system. Så genom att dra ut en exportfil från min gamla site och importera den, så fick jag över alla mina blogginlägg i ett nafs (Jag behövde ta och göra om gallerierna, men det hade jag behövt ändå).

Det var mina åsikter och tankar hoppas att ni kan finna dem något användbara