Fashion and commercial Studio | Tobias Björkgren
Photography
 All rights reserved

News

Latest from Tobias Björkgrens visual world, some behind the scenes look and the latest news from his shoots.

Mellanformat here I come

Phase-One-645DF-2

Idag blev det klart! jag tar det stora steget över till att bli en mellanformatsfotograf. Jag har tidigare inte riktigt förstått meningen med att fotografera med mellanformat, större kamera, dyrare och betydligt långsammare än de moderna digitala småbildskamerorna på marknaden. Den enda fördelen jag kunde se var att man får större filer för att kunna blåsa upp i tunnelbanan eller stora reklamaffischer på husväggar. [gallery link="file" order="DESC" orderby="title"]

Den inställningen ändrades tvärt när jag fick låna PhaseOnes IQ180 till fotograferingen på Grand Central. Det var inte bara större filer som vart skillnaden, hela mitt arbetssätt som fotograf förändrades, från att mera ha varit av "skjuta och testa" principen gick jag till att mera noga planera hur jag vill att slutbilden skall vara. Då att fotografera med mellanformat innebär ett mera långsamt arbetssätt så tvingas man till att planera mera innan man trycker ner avtryckaren. Just denna planering leder till ett ökat självförtroende och i slutändan betydligt bättre komponerade bilder.

Sen att hela arbetsflödet med kamera och Capture One, PhaseOnes råfilshanterare gör att hela fotograferingen trots en långsammare kamera gör att man når slutresultatet snabbare än med motsvarande DSLR.

Det som blir min följeslagare i denna, för mig nya värld är instegsmodellen i PhaseOnes IQ-bakstycken, IQ140, med tillhörande kamerakit PhaseOne 645DF och deras 80mm LS, till detta har jag även skaffat mig ett 150mm Mamiya för lite tajtare porträtt.

2012 börjar synnerligen med en stor smäll och det här kan nog bli det mest spännande året hittills sen jag första gången lyfte i en kamera.